Výživa


Podpora imunity a komplexní strava:

- česnek, kustovnice, rakytník, ryby, sardinky, kysané zelí, ořechy, luštěniny, listová zelenina, špenát, kiwi, avokádo, olivový olej, mrkev, zázvor, zelí s česnekem

- kari, kurkuma, kurkumin, omega 3, stařený česnek (ricinový olej s kurkumou)

- ženšen korejský pravý

- emblika lékařská, eleutro (sibiřský ženšen), echinacea

- meruňky

- houby (cordiceps, reishi, koriolus, hericium)

- skořice cejlonská pravá

- za studena lisované oleje (např. oregánový, krylový olej a další)

- selen (česnek, para ořechy, fazole, čočka, hrušky, houby, mořské plody, řasy, ryby, vejce, zázvor, žampiony, rajčata, brambory, lusky, celer, ořechy, brazilské ořechy) 

- zinek (houby, cibule, dýňová, slunečnicová, tykvová semínka, pivní kvasnice, sýr, konopné semínko, mandle, čočka, cizrna, ovesné vločky)

- melatonin, a tedy zdravý cirkadiánní rytmus (třešně, višně, hroznové víno, jahody, rajčata, vlašské ořechy, pistácie, mandle, meduňka, třezalka, heřmánek, banány, ovesná kaše, rýže, zázvor, ječmen, vystavení se intenzivnímu slunečnímu světlu přes den, v noci spát při absolutní tmě nebo horká koupel před spaním, maxima dosahuje jeho tvorba mezi druhou a čtvrtou hodinou ranní, v tuto dobu tedy již spát, omezit vystavování těla elektromagnetickým polím, které je vyzařováno elektronickými zařízeními)

- quercetin (červená cibule, rajčata, jablka, brokolice, borůvky, červené víno, zelený čaj, olivový olej) 

- kyselina listová (čínské zelí, špenát, hlávkový salát, košťálová zelenina (brokolice, květák, růžičková kapusta), kořenová zelenina (červená řepa, ředkvička), ostatní zelenina (chřest), ovoce (jahody, maliny, pomeranč, datle), ořechy (vlašské, lískové, kešu, sezamová semínka, slunečnicové semínka), obiloviny (chléb celozrnný, rohlík celozrnný), pivovarské kvasnice)

- vitamín A (vojtěška, mrkev, špenát)

- vitamín B (obiloviny, brambory, chřest, avokádo, banán, borůvky, kvasnice, pšeničné klíčky, pinie, madle, sezam, ovesné vločky, luštěniny, ořechy, zelenina, vejce)

- vitamín C (šípek, křen, černý rybíz, vojtěška, rakytník, červená paprika, kapusta, kiwi, brokolice)

- vitamín D3 (ryby, vejce, čedar, losos)

- vitamín E (mandle, slunečnice, řepa, mango, pšeničné klíčky, lískové ořechy, olivový olej, kešu, mrkev, hrách, špenát, rajčata, vlašské ořechy)

- vitamín H (arašídy, lískové ořechy, mandle)

- vitamín K (bazalka, listy vodnice, jarní cibulka, kapusta, špenát, avokádo, brokolice, zelí, řepkový olej, pažitka, kiwi, salát, hořčice)

- vitamín P (borůvky, citrusy, grepy, šípky, černý rybíz, hrozny, paprika, pohanka, lusky)

- draslík (soja, bílé fazole, hrách, vlašské ořechy, hrozinky, brambory)

- vápník (mák, biokys, sýr)

- hořčík (mák, med, mandle, ořechy, datle, banán, špenát, čočka, hrách, tuňák, kešu, pinie, mrkev, grep, pomeranč, červené víno)

- železo (tofu, ovesná kaše, fazole, kokos)

- měď (např. para ořechy, brazilské ořechy, sezam, kešu, ryby, čokoláda, luštěniny, listová zelenina)

- bílkoviny (madle, slunečnicová semínka, ementál, parmezán, soja, cottage).


Podpora lymfatického systému:

- voda (pitný režim)

- ovoce, zelenina, luštěniny, mrkev, květák, brokolice, olivový olej, cibule, česnek, zázvor, kurkuma, kořen pampelišky, celer, petržel, kedlubna, zelí

- ryby, vejce, tofu, tempeh, semínka, ořechy

- jablka, ananas, meloun,

- květ ibišku, listy pampelišky, květ vřesu, květ měsíčku, květ jetele lučního, nať třapatky, bříza, šalvěj, pohanka

- zelené potraviny.


Velmi prospěšné potraviny:

- yucca, goji

- řasy, ženšen korejský, zelené potraviny (např. zelený mladý ječmen), ginkgo biloba

- koenzym q10, konopná semena, čistý lecitin, pivní kvasnice

- ředkev, ředkvička, brokolice, okurky, špenát, květák, mrkev, zelí, paprika, lusky

- houby, pohanka, fazole

- zázvor, česnek, cibule

- meloun, mango, citrón, šípky, kiwi, rakytník,

- borůvky, grapefruit, černý rybíz, hrozny

- pšeničné klíčky, ořechy (lískové, mandle, vlašské), sezam, para ořechy, pekanové ořechy

- celozrnná rýže, soja, hrách

- mák, ovesná kaše

- ryby, čokoláda.


Podpora dýchacích cest a slizniční imunity:

Strava a výživa:

- česnek, habr a zejména černý rybíz (přímo ovlivňuji správné fungování sliznic dýchacích cest)

- výtažek z květů černého bezu (podporuje funkci horních a dolních dýchacích cest)

- výtažek z květů divizny velkokvěté a verbeny (podporuje fyziologické funkce imunitního systému)

- echinacea, pelargonie, černý bez a kurkuma (přispívají k respiračnímu zdraví)

- extrakt z kořene echinacea (podpora imunitního a respiračního systému)

- bez černý, jitrocel, lípa, lékořice, mateřídouška, sedmikráska, sléz

- rakytník, šípek, šalvěj, tymián, izop, zázvor

- existuje mnoho rostlin, jejichž součásti (kořeny, listy, květy) obsahují látky, které se uplatňují velmi významně antisepticky, virostaticky a bakteriostaticky, imunostimulačně a mnoha dalšími účinky, např. echinacea, ženšen, aloe vera, černý bez, česnek, čajovník, jmelí, chlorela a další

- imunoglukany (jedná se o biologicky aktivní polysacharidy přírodního původu, které jsou získávány především z hub), antivirové a antibakteriální působení bylo pozorováno i u některých hub, jako jsou hlíva, lesklokorka nebo žampion

- propolis (včelí tmel).

- nukleotidy jako nejvýznamnější stavební součást při regeneraci buněk v celém těle, včetně imunitního systému, např. kolostrum, Preventan

- probiotika, přirozeně se vyskytující např. v mléce, některých sýrech, nepasterizované brynze, jogurtech a dalších kvašených výrobcích

- vitamín D, důležitý je rovněž vitamín B

- vitamín C, nejlépe v kombinaci se selenem a zinkem

- vitamín A, který je účinný antioxidant.


Další podpora:

- bakteriální lyzáty (směs různých bakterií, které rády napadají dýchací cesty, tyto bakterie jsou v přípravcích mrtvé, takže nezpůsobí žádnou nemoc, ale pouze "trénují" imunitní systém)

- vodíkové inhalace

https://olomoucky.denik.cz/zpravy_region/restartu-organismu-po-covidu-muze-pomoci-molekularni-vodik-20210312.html 

- borovicový (borový) les (aktivní pobyt a dýchání v něm), či olej z borovice (dýchání)

https://encyklopedie.biooo.cz/vyhledat-slozeni/borovice-lesni-pinus-sylvestris/ 

- postupné otužování, inhalační léčba, cvičení, léčebné koupele, pravidelné saunování, bazénové plavání

- muzikoterapie (flétna)

- prohlubování břišního dýchání, relaxace hrudních a krčních svalů a svalů pánve, páteře a pletence ramenního

- uvolňování křečovitého stažení hladkých svalů průdušek

- prohloubí dechu a snížení dechových frekvencí

- klimatická léčba - sport a procházky v hojně zalesněné krajině v blízkosti vodních toků

- relaxace v lokalitách v prostředí s relativně nenarušeným životním prostředím s celoročně nízkými hodnotami škodlivin v ovzduší

https://www.chmi.cz/files/portal/docs/uoco/isko/grafroc/17groc/gr17cz/png/oIV1-5.png 

https://www.chmi.cz/files/portal/docs/uoco/isko/grafroc/17groc/gr17cz/png/oIV1-1.png 

- respirační fyzioterapie, podpora dýchacích svalů, volné rozvíjení hrudního koše a cviky pro podporu správného dechového vzoru

- životní styl, pravidelná pohybová aktivita zaměřená na vytrvalost a silový trénink (běh)

- podpory napřímení trupu, protažení svalů trupu, cviky k protažení zkrácených svalových skupin, posílení mezilopatkového svalstva a cviky na aktivaci bránice, jóga

- pestrá strava s dostatečným příjmem vitamínů, minerálů, plnohodnotných bílkovin a dalších složek potravin s optimálním příjmem kalorií

- dostatečná (přiměřená) regenerace organismu (spánek).


Jak získat do těla více energie?

Podpora mitochondrií:

Mitochondrie jsou struktury v buňkách těla. Obsahují vlastní DNA. Jsou to tkzv. elektrárny buněk, které slouží jako baterie k napájení různých funkcí v těle. Jsou zodpovědné za 90 % buněčné energie ve formě adenosintrifosfátu (ATP) a za podporu metabolických funkcí. Umožňují buněčné dýchání a produkci energie. Mitochondrie vyžadují jak kyslík ze vzduchu, tak glukózu a tuk z potravin, aby vytvořily energii ve formě ATP.

- glukóza (med, hroznový cukr v omezeném množství, tkzv. blesková energie)

- kyselina alfa-lipoová (kvasnice, špenát, brokolice, brambory, rajčata, mrkev, řepa)

- omega 3 EPA (ryby, sardinky)

- glucosamin

- kreatin (ryby, sardinky, bio mléko)

- quercetin (červená cibule, rajčata, jablka, brokolice, borůvky, červené víno, zelený čaj, olivový olej)

- epikatechin, katechin (zelený, bílý čaj, oolong)

- L-karnitin (ryby, sardinky)

- koenzym Q10 (ryby, špenát, vojtěška, brambory, soja, hrách, černý rybíz)

- resveratrol (vinná réva, brusinky, borůvky, arašídy)

- kurkumin (kurkuma)

- přírodní hořčík (mandle, magnezia)

- podpora vitamínem C (šípek, černý rybíz, kiwi, pepř, papája, jahody, pomeranč, červená paprika)

- pohyb, slunce, chlad (např. spánek ve chladu, přes den slunce), přerušovaný půst, pohyb na čerstvém vzduchu (přísun kyslíku).


Další způsoby "jak se nakopnout":

- kávová zrna, kakaové boby, cola ořechy (kofein)

- čajové lístky 

- zelené čaje, lístky maté, čaj "matéčko", guarana - paulinie nápojná (kofein a tein)

- hořká čokoláda (sacharidy, kofein)

- avokádo (mononenasycený tuk)

- banány (přírodní cukr, draslík), borůvky

- čočka (železo, komplexní sacharidy), cizrna

- voda s citronem a dostatek vody

- ovesné vločky, brambory, rýže, luštěniny, quinoa, kuskus, bulgur (komplexní sacharidy)

- ořechy, semínka, např. mandle (hořčík), lněná semínka, vlašské ořechy

- rajčata, špenát, květák, brokolice, vejce, česnek.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27358026/

https://www.margit.cz/si-zajistit-dost-energie-zivot/ 


Podpora vylučování (eliminace působení) těžkých kovů, rtuti a fluoridu:

- mrkev, kapusta (podpora vylučování olova)

- řasa spirulina, zelený ječmen, koriandrová nať, borůvky, řasa rhodymenia palmata, citronová voda, šťáva z listů aloe vera (podpora vylučování těžkých kovů)

- vitamín C, vitamín E, kurkumin, turmerik, šafrán, křemenitá minerální voda, přeslička, okurky, řasy, koriandr (omezení vázání těžkých kovů a hliníku)

- jablečný ocet (kyselina jablečná je dobře známá pro svou schopnost odstraňovat hliník z lidského těla, mezi další zdravotní přínosy patří rozpuštění ledvinových kamenů, zmírňování dny, snížení krevního tlaku a vyrovnávání hladiny glukózy, syrový jablečný ocet má vysoký obsah kyseliny jablečné, která detoxifikuje epifýzu)

- řepa (je charakterizovaná tmavě červenou barvou obsahující bor, tento prvek umožňuje harmonizovat příjem vápníku a odstranění kovů a dalších sloučenin, jako fluoridu)

- česnek (detoxikuje epifýzu tím, že rozpouští vápník)

- bor (účinně odstraňuje fluorid z těla)

- tamarind (odstraňuje fluorid z tkání a vyplavuje ho ven z těla prostřednictvím močí)

- jód (špenát, brokolice, chaluhy, řasy a ryby), jód odstraňuje fluorid sodný prostřednictvím moči

- řasa chlorella, spirulina a listová zelenina, koriandr (rtuť se dá z těla odbourat denním užíváním těchto přírodních prostředků, denní konzumace koriandru pomáhá odbourat rtuť z mozkových tkání)

- přítomnost selenu v organismu zmírňuje toxické účinky rtuti, olova, arsenu a kadmia (určitým univerzálním antagonistou těžkých kovů je selen, například při větším množství rtuti nebo arsénu v těle podáváme selen, to znamená, že na základě biochemického vyšetření můžeme cíleně podávat doplňky stravy, které obsahují antagonisty těžkých kovů, a očistit tak organismus od těžkých kovů)

- během suplementace antagonisty těžkých kovů bychom měli jíst dostatečné množství vlákniny nebo dodávat vlákninu v doplňcích stravy, aby se na ni mohly těžké kovy ve střevě navázat a abychom je mohli snadněji vyloučit z těla ven

- výběr keramiky a skla z kterého se pije bez olova, kadmia a těžkých kovů (lze googlit např. sklo/sklenice/misky/konvice bez kadmia, olova, těžkých kovů atp.)

- doporučením je nepoužívat zbytečně plastové obaly a pokrmy v plastu. Vyhýbat se těžkým kovům, rtuti, fluoridu atd. Posilovat imunitu dýchacích cest, slizničních cest, imunitu střeva a pravidelně tělo detoxikovat včetně sportu ve zdravém prostředí (lesy), nepoužívat zbytečně čaje v sáčku, omezit zubní pasty s fluorem.

https://arnika.org/tezke-kovy-2

https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3019547-v-londyne-se-snasi-z-nebe-mikroplasty-vedci-nenasli-jediny-vzorek-bez-umelych-hmot

https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3290695-na-sibiri-snezi-z-nebe-mikroplasty-vedci-problem-teprve-zacinaji-zkoumat


Přírodní látky ředící krev, tedy proti srážení krve a též prospívají i srdci a cévám:

Kajenský papř a vitamín C.

Kurkuma, tedy žluté barvivo kurkumin.

Česnek, díky obsahu salicylátů.

Salicyláty jsou též obsaženy v mnoha léčivech a jsou též primární krev ředící složkou např. v aspirinu.

Cibule též obsahuje salicyláty a pomáhá ředit krev.

Bromelain, voda, skořice, kopr, oregano.

Sušené ovoce a bobule jako hrozinky, brusinky, sušené švestky a třešně.

Vitamín B6, E, Gingko biloba.

Cvičení též podporuje ředění krve a konzumace většího množství zeleniny a ovoce.

Užívání trávicích enzymů několikrát denně na lačno pomáhá odstraňovat arteriální plak a rozpouštět cévní sraženiny.

Zelený čaj, lipový čaj, zázvor, skořice, víno hroznové, borůvky.


Prevence rakoviny:

V Česku postihne rakovina každého třetího obyvatele a každý čtvrtý na ni zemře. Seznam karcinogenů (kategorie dle IARC) je uveden níže a některých (krom genetických) se lze vyvarovat, či je eliminovat:

Karcinogen - Wikipedie (wikipedia.org) 

https://www.ctidoma.cz/zdravi/cesi-jsou-na-tom-spatne-rakovina-je-stale-na-vzestupu-casto-si-ublizujeme-sami-55530 

https://www.lidovky.cz/relax/zdravi/rakovinou-onemocni-kazdy-treti-cech-lecbu-by-meli-dostat-vsichni.A120125_135417_ln-zdravi_mev 

https://www.denik.cz/zdravi/onemocnite-rakovinou-denik-zmapoval-nejzamorenejsi-okresy-ceska-20181108.html 

Strava, alkohol, tabákový kouř, životní styl, obezita, prevence:

https://www.mojezdravi.cz/novinky/za-rakovinu-muze-z-tretiny-nezdrava-strava-co-delame-spatne-5480.html 

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/1119493-rakovina-tlusteho-streva-zabiji-zbytecne-cesi-podcenuji-prevenci 

Sloučeniny olova a těžké kovy:

https://motherclub.cz/tezke-kovy-v-detske-strave-jake-mohou-mit-dopady-na-deti-a-jak-se-jim-vyhnout 

https://plzen.rozhlas.cz/zkontrolujte-si-nadobi-a-otestujte-barvy-telo-vam-podekuje-6718027

Pesticidy v konvenčně pěstovaných potravinách, ovoci a zelenině:

https://www.denik.cz/ekonomika/pesticidy-v-potravinach-neobsahuje-je-jen-kazdy-paty-vyrobek-zjistila-inspekce-20190610.html

https://www.bio-info.cz/zpravy/usa-vybirejte-si-potraviny-bez-pesticidu

Nedostatek vlákniny, špatné stravovací návyky, nadbytečný příjem tuků, nízká konzumace ovoce a zeleniny:

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/vlaknina-a-hubnuti.A140203_133221_dieta_pet

https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/cesi-jedi-malo-vlakniny-zvysuji-tim-riziko-rakoviny-i-infarktu-40203134

Pití nápojů s teplotou nad 65°C (okamžitá konzumace bez ponechání nápoj alespoň částečně vychladnout):

https://www.bety.cz/zdravi-a-zivotni-styl/clanky/25063/Piti-napoju-s-teplotou-vyssi-nez-65-C-zvysuje-riziko-rakoviny-jicnu

https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/piti-prilis-horkych-napoju-neni-vhodne-hrozi-rakovina-jicnu-355289

Dlouhodobé vystavování radiofrekvenčnímu záření:

https://www.onconet.cz/index.php?pg=aktuality&aid=553

https://elektro.tzb-info.cz/13319-ucinky-elektromagnetickeho-pole-na-lidsky-organismus

Znečištěné prostředí:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Zne%C4%8Di%C5%A1t%C4%9Bn%C3%AD_ovzdu%C5%A1%C3%AD 

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/o-dvacet-mesicu-o-tolik-mene-budou-zit-nove-narozene-deti-kv/r~82258dac562311e9a049ac1f6b220ee8/ 

Radon:

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/jedovaty-radon-v-domech-zabiji-cechy.A150308_142713_domaci_zt 

https://www.idnes.cz/hobby/domov/radon-izolace-stavebni-opatreni.A180306_104553_hobby-domov_bma 

https://www.suro.cz/cz/prirodnioz/obecne-informace/zdravotni-ucinky-radonu 

https://www.radonovyprogram.cz/stavajici-stavby/stavajici-stavby-mereni-radonu/mereni-radonu-bezplatne-a-komercni/ 

https://mapy.geology.cz/radon/ 

https://www.suro.cz/cz/prirodnioz/prakticke-informace/jak-se-meri-radon 

Dlouhodobý stres a napětí:

https://www.ordinacestehlikova.cz/desatero-proti-stresu-a-rakovine/ 

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/565962/rakovinu-prsu-muzete-dostat-i-ze-stresu-varuje-lekarka-jaka-je-sance-na-vyleceni.html 

Nedostatek pohybu, nedostatečný pitný režim, nadužívání léků a tablet:

https://cz.movember.com/mens-health/inactivity 

https://www.ceskatelevize.cz/porady/11609490078-zdravotni-test-naroda/21752216035/0/51737-onkolozka-petra-tesarova-stale-kolem-40-pacientu-s-rakovinou-na-svoji-diagnozu-zemre/ 

https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/naduzivani-vitaminovych-tablet-zvysuje-riziko-rakoviny-a-chorob-srdce-295404 

Přílišná konzumace uzenin a masa:

https://www.tyden.cz/rubriky/zdravi/uzeniny-a-cervene-maso-zpusobuji-rakovinu-uvedla-who_360270.html 

https://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/masne-vyrobky-cervene-maso-a-rakovina 

https://www.national-geographic.cz/clanky/cervene-maso-zvysuje-riziko-vzniku-rakoviny-duvodem-je-reakce-naseho-tela-201501.html 

Zpracované maso (úpravy):

https://eurodenik.cz/zdravi/zpracovane-maso-je-podle-who-nejvetsi-pricinou-vzniku-rakoviny-hned-vedle-koureni 

https://www.vyvazenezdravi.cz/cervene-maso-rakovina-seznam-podezrelych 

Doporučená strava (prevence):

- doporučená co nejvíce strava syrová, vláknina (ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny...)

- ořechy, semena, mandle, jáhly, kukuřice, proso, len, obiloviny, dýně, sladké brambory

- jablka, broskve, višně, hrozny, meruňky, citrusy, granátové jablko, lesní plody, borůvky, hroznové víno, kiwi

- rajčata, artyčoky, bobuloviny, kořenová zelenina, avokádo, brokolice, mrkev, aloe vera, luštěniny, fazole, červená řepa

- česnek, cibule, zázvor, kurkuma, zelený čaj, zakysané produkty, mořské produkty, hořká čokoláda, len, lněný olej, olivový extra panenský olej, chilli papričky, houby, kustovnice - goji, pepř, skořice

- dostatek vitamínu D

https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2009/03/12.pdf 

https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/cesnek-a-cibule-jsou-nejlepsi-prevence-proti-rakovine-40142252 


Možné EMF (elektromagnetické) vlivy a jejich eliminace:

a) pokles hladiny melatoninu

b) ovlivňování biorytmů a hormonální produkce epifýzy

c) tvorba inzulínu ve slinivce břišní je ovlivňována již slabými elektromagnetickými impulzy

d) možný vliv záření na funkci hemoglobinu v krvi - omezuje se schopnost vázat a roznášet kyslík po těle, vliv 50 Hz magnetické složky pole na distribuci železa, poškození hemoglobinu a vznik anémie

e) chvění buněčných membrán, změny v EKG a EEG

- podněcování buněčného růstu a zesilování spouštěcích signálů biochemických procesů

- elektromagnetická proudění mění elektromagnetické dráhy, jimiž jsou navzájem propojeny živé buňky, vznikají tak poruchy v přenosu signálů na buněčných membránách (změna toku kalciových iontů, ovlivňování lymfocitů v organismu zvířat i lidí, poškozování encefalické bariéry u buněk).

- průchod iontů vápníku buněčnými membránami je důležitým prostředkem přenosu signálů z okolí do prostoru buňky. Kalciový tok řídí fyziologické procesy např. svalové kontrakce, oplodnění vajíček a buněčné dělení. Při vyšších hodnotách intenzity pole a kmitočtu dochází k drastickým změnám kalciového toku a změněným reakcím buňky a celého biologického systému a potažmo imunitního systému, protože snižují cytotoxicitu a zvyšují index proliferace lidských lymfocitů. Rozladění regulace imunitního systému zvyšuje riziko autoimunitních chorob a virových infekcí a virální kancerogeneze.


A. Melatonin:

Melatonin, systematický název 5-methoxy-N-acetyltryptamin, též "hormon spánku", je hormon, který je produkován především v noci a reguluje chronobiologické rytmy. Hormon je produkován epifýzou (nadvěskem mozkovým, tzn. částí mezimozku) a je nejčastěji lokalizován v mozku, v souvisejících neuro-orgánech a v pohlavních orgánech. Můžeme se také setkat s tím, že melatonin je označován jako "hormon proti stárnutí". Jeho nízká hladina totiž urychluje procesy spojené právě se stárnutím. Melatonin, hormon vytvářený v šišince mozkové, přispívá k řízení biorytmů a má přirozeně blokující účinek na vývoj forem nádorových onemocnění.

- třešně, višně, hroznové víno, jahody

- rajčata

- vlašské ořechy, pistácie, mandle

- meduňka, třezalka, heřmánek

- banány, ovesná kaše, rýže, zázvor, ječmen

- vystavení se intenzivnímu slunečnímu světlu přes den

- v noci spát při absolutní tmě nebo horká koupel před spaním

- maxima dosahuje jeho tvorba mezi druhou a čtvrtou hodinou ranní, v tuto dobu tedy již spát

- elektromagnetické pole, které je vyzařováno všemi elektronickými zařízeními (vč. EMF RF záření z mobilů, wi-fi atp.) prochází skrze lidské tělo a zvyšuje tím přirozenou frekvenci, na kterých sídlí i lidské buňky. Tím brání jejich ,,uklidnění" a regeneraci, tudíž dochází ke zkresleným informacím a produkce melatoninu neprobíhá v optimální míře.


B. Stimulace šišinky mozkové (epifýzy):

Dnešní lidská epifýza se vyvinula z třetího parietálního oka před miliony let žijících plazů. U dnešních plazů (u některých jako například hatérie novozélandská) má světločivnou funkci a u obojživelníků melatonin představuje velmi účinný regulátor pigmentace.

Kalcifikace šišinky se objevuje u každého, ale ve zvýšené míře u lidí s nezdravým životním stylem, stravou atp. Problémem je, že i dlouhodobé vystavení fluoridu a fosforu destabilizuje minerální rovnováhu vašeho těla. To způsobí, že vaše šišinka rychle vápenatí. Ačkoliv šišinka mozková vykazuje toto zvápenatění, tvorba melatoninu naštěstí nezmizí zcela (melatonin např. ovlivňuje cirkadiánní a cirkanuální biorytmy, spánek, bdění a činnost pohlavních žláz). Dále se ukázalo, že i některé další faktory brání fungování šišinky. To je důležité, protože nedávné objevy ukázaly, že melatonin je klíčový pro imunitní systém. Rovněž reguluje metabolismus krevního cukru. I kdybychom z vědeckého pohledu zůstali pouze u těchto vlastností a částečně potlačili, že zdravě fungující šišinka je nezbytná pro psychický vývoj, špičkový mentální výkon a také pro duchovní probuzení (intuice, napojení na "vnitřní smysly"), ze všech těchto účinků na špatné zdraví je celkově i dosažení zdravého a aktivního života v dobře zregenerovaném těle se silnou imunitou (při nedostatku melatoninu), vzdálenější.

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0i%C5%A1inka 

https://www.wikiskripta.eu/w/Epif%C3%BDza 

https://www.epochtimes.cz/2009/12/14/treti-oko-aneb-sisinka-mozkova/ 

Mezi kalcifikace epifýzy patří:

- hlavním viníkem je fluor, který se nachází v teflonovém nádobí, ve většině zubních past nebo dokonce v mnoha přípravcích

- rafinovaný cukr

- většina zpracovaných potravin

- alkohol, kofein, hormony, tabák

- rtuť

- pesticidy v potravinách

- na ovlivňování biorytmů a hormonální produkci epifýzy má možný vliv i EMF - elektromagnetické záření (studie na křečcích ukázaly, že i expozice o poli 60 Hz (přesně proud v elektrické síti) výrazně snížila schopnost šišinky mozkové vytvářet melatonin během nočních cyklů)

Prospěšné:

- chlorela, spirulina a listová zelenina, koriandr (rtuť se dá z těla odbourat denním užíváním přírodních prostředků jako chlorella a spirulina, denní konzumace koriandru pomáhá odbourat rtuť z mozkových tkání)

- papája společně s karotkovou šťávou

- oreganový olej

- jablečný ocet organický (syrový jablečný ocet má vysoký obsah kyseliny jablečné, která detoxifikuje epifýzu)

- řepa nebo řepné šťávy

- koriandr, česnek, citronová šťáva a kokosový olej

- vaječné žloutky, mléčné výrobky z mléka od krav chovaných v ekologickém zemědělství, rybí jikry, kyselé zelí, rybí olej (omega 3 mastné kyseliny) a mořské plody

- česnek (detoxikuje epifýzu tím, že rozpouští vápník)

- bor (účinně odstraňuje fluorid z těla)

- tamarind (odstraňuje fluorid z tkání a vyplavuje ho ven z těla prostřednictvím močí)

- jód (špenát, brokolice, chaluhy, řasy a ryby), jód odstraňuje fluorid sodný prostřednictvím moči

- vitamín K2 MK-7, což je speciální fermentovaná forma vitamínu K (odstraňuje vápník z nežádoucích míst, jako jsou tepny, měkké tkáně, epifýza a přemísťuje ho do kostí a zubů. Jód naopak vápník z těla odstraňuje úplně.

- organický nerafinovaný, za studena lisovaný, panenský kokosový olej nebo speciální extrahovaný MCT olej patří mezi triglyceridy se středně dlouhým řetězcem, ty mají léčivé účinky na mozek a bylo prokázáno, že pomáhají při léčbě epilepsie a Alzheimerovy choroby.

- zelený ječmen a pšeničná tráva obnovují přirozené zásadité prostředí, a kromě jiného zlepšují trávení

- více syrové stravy

- užívání vápníku v biologické formě (poměr vápník a hořčík by měl být při užívání 2:1, nýbrž hořčík napomáhá vstřebávání vápníku):

https://www.klubzdravi.cz/clanky/2261_ve-kterych-potravinach-se-skryva-velke-mnozstvi-horciku

- do kohoutkové vody přidávat citrón

- zubní pasty používat bez obsahu fluoru

- poslech binaurálních rytmů (delta, theta a gamma, 936Hz, 852Hz, vyhledávání "Binaurální tóny třetí oko"

Symbolika:

- třetí oko

- piniová šiška (symbolizuje pravdu nejvyšší - tvar šišky je podobný šišince mozkové, borovice jako taková je symbolem štěstí, síly, plodnosti, dlouhého života a nesmrtelnosti, ve staré Číně se proto vysazovala na hroby).


C. Inzulín a strava:

Inzulín souvisí s onemocněním užívaným pod slovem cukrovka. Inzulín je nejsilnější anabolický hormon, který tvoří slinivka břišní. Jeho hlavním úkolem je dostat sacharid (cukr) z krve do buňky. Tělo pak zhodnotí, jestli energii ihned využije anebo si ji uloží do zásob. V prvopočátku vzniká jako snížená citlivost receptorů na inzulín, takže cukr zůstává v krvi a není zpracován. Následně pak slinivka dostává informaci, aby inzulínu tvořila víc. Protože nemá dostatek času vyrábět kvalitní inzulín, tvoří tzv. pre-inzulín, který má ovšem menší účinnost. Dostáváme se tak do bludného kruhu. Slinivka se svou přehnanou aktivitou vyčerpává, tvoří neúčinný inzulín, tím pádem hodnota glykémie (množství cukru v krvi) zůstává vysoká, a tak u nás plně propukne toto onemocnění.

Prospěšné

- pohyb (slinivka opět začne produkovat kvalitní inzulín a receptory se stanou senzitivnější)

- ovoce, zelenina, vláknina

- polysacharidy (pomalé cukry, se skládají z velkého množství složitějších molekul, a tak se cukr z nich dostává do krve pomaleji a inzulínu pak nepotřebujeme tolik, do této skupiny patří celozrnné pečivo, různé obiloviny, brambory, rýže, těstoviny a zelenina)

- faktory můžeme ovlivnit jednak způsobem vaření a kyselou chutí (pokud budeme pít vodu s citronem, do salátu přidáme ocet apod., index celého jídla pak výrazně snížíme)

Neprospěšné

- disacharidy (rychlé cukry, se do krve dostanou velmi rychle a tím pádem se nadměrně zvyšuje hladinu cukru v krvi, klasickým zástupcem tohoto typu sacharidů je klasický řepný cukr a proto se doporučuje výrazně omezit jeho příjem. Cukrovinky, sladké pečivo, buchty a další se proto nedoporučují).


D. Hemoglobin:

Nízká hladina hemoglobinu v krvi může vyvolávat různé stavy nepohodlí a bolesti, nebo být dokonce život ohrožující. Tělo potřebuje hemoglobin pro transport kyslíku do tkání a orgánů. Jeho nedostatek tak způsobuje únavu, slabost a také výrazně omezuje provádění vašich každodenních aktivit. Slabé okysličení těla často vede ke snížení krevního tlaku a arytmii srdce, případně zvětšení srdce nebo někdy dokonce k srdečnímu selhání. Příčinou nízké hladiny hemoglobinu v krvi může být tak obyčejná věc, jakou je nedostatek železa ve stravě, případně jeho špatná absorpce ve střevech, protože tento prvek je jeho základní stavební látkou.

Prospěšné:

Konzumace potravin bohatých na železo, zvýšení příjmu železa prostřednictvím stravy, protože železo je základní součástí hemoglobinu:

- ovoce (švestky, hroznové víno, jahody, meruňky, černý rybíz, maliny, ostružiny)

- zelenina (červená řepa, červené zelí, červené fazole, červené brambory, brokolice, fazole, zelí, špenát, rajčata nebo červené maso)

- oříšky (pistácie, kešu, mandle, kokos, para ořechy, pinie a lískové ořechy), dýňová

- ovesné vločky, čočka, fazole, vajíčka.

- játra, chobotnice, mořské lastury, mušle, mák, hořká čokoláda, sušené ovoce, houby

- bylinky (echinacea (třapatka nachová), kopřiva, hořec, jetel nebo pampeliška)

- čerstvá nastrouhaná mrkev nebo mrkvová šťáva

- salát z červeného zelí, červené řepy a křenu

Zlepšit absorpci železa, protože absorpce železa ve střevech je do vysoké míry ovlivněna vitamínem C1, a proto byste měli spolu s potravinami bohatými na železo konzumovat i potraviny bohaté na tento vitamín:

- ovoce (pomeranče, grep, kiwi, jahody, šípek, borůvky, jablka)

- zelenina (červená paprika, brokolice, růžičková kapusta, rajčata)

- šťáva z pšeničných klíčků je jednoduchým způsobem, jak si nejenže zlepšíte hladinu hemoglobinu v krvi, ale také krevní destičky (na srážlivost krve) a četnost bílých a červených krvinek.

- indický angrešt neboli amalaki se v Indii již celá staletí používá ke zlepšení krvi.

Upravte si možný nedostatek vitamínu B6, nedostatek vitaminu B6 může způsobovat anémii a zhoršenou syntézu hemoglobinu:

- cizrna, vepřová játra, tuňák, losos, brambory, krůtí maso, banány

Podobně jako nedostatek vitamínu B6 i nedostatek vitamínu B12 může způsobovat anémii, protože tělo pomocí něho vytváří nové červené krvinky:

- mořské ryby, plži, játra, pstruzi, lososi, čistý řecký jogurt, vejce

- během vytrvalostního nebo aerobního cvičení se v těle zvyšuje tvorba červených krvinek - jde o proces nazývaný hematopoéza.

- pokud lékař zjistí nedostatek železa, zpravidla dostanete k užívání tablety železa, nejlépe ještě s vitamínem C, který podporuje snadnější vstřebávání. Pro správnou krvetvorbu je rovněž důležitá kyselina listová a vitamín B12, které vám lékař může rovnou předepsat nebo doporučit.


E. Buněčná výživa:

Buněčná výživa buňkám umožňuje růst, regeneraci a vykonávání své funkce s největší efektivností, která je možná. Buňky pro svou práci nepotřebují nic víc, než přirozenou výživu.

Prospěšné:

- rajčata (obsahují lykopen, který má protinádorový účinek)

- cibule, česnek (obsahují látky s protinádorovým účinkem)

- hlávkové zelí, brokolice (obsahují glukosinoláty, sloučeniny síry, které neutralizují rakovinotvorné látky)

- červená řepa (posiluje imunitu, čistí organismus, podporuje krvetvorbu)

- čerstvé ovoce a zelenina (vitamín C je antioxidant, posiluje imunitu)

- zdroje zinku, maso (libové), mandle, listový salát, zelí (zinek aktivuje imunitní systém)

- ořechy (zdroj selenu (antioxidant) a rostlinných tuků)

- maliny, borůvky, jahody, ostružiny, černý rybíz (obsahují polyfenoly, které mají protinádorové účinky)

- kakao (obsahuje látku, která brání vzniku mutací a zasahuje do produkce rakovinových buněk)

- kurkuma (koření, které obsahuje látky bránící metastazování buněk a podporující odumírání nádorových buněk)

- zelený čaj (obsahuje polyfenoly katechiny, které brání vytvářená kapilár pro zásobování nádorových buněk)

- lněný olej, rybí tuk, řepkový olej, sója, vlašské ořechy (obsahují omega - 3 nenasycené mastné kyseliny - mají dvojnou vazbu na třetím místě mezi uhlíky, počítáno od koncového methylu, které podporují buněčné dýchání a tím výrazně posilují tělo

- tvaroh (bílkovina tvarohu usnadňuje vstřebání omega - 3 mastných kyselin)

- koření bohatá na fenoly skořice, hřebíček, kořen zázvoru, rozmarýn a kurkuma (některá koření mohou pomoci předcházet poškození peroxynitritem nebo urychlit zotavení)

Neprospěšné (důvody chronického nedostatku buněčných výživových mikrolátek spočívá):

- ve způsobu pěstování (zhoršování životního prostředí, intenzivní chemické ošetřování, systematické vyčerpávání zemědělských půd),

- v navazujících ztrátách při výrobě (dlouhodobé skladování, dozrávárny, průmyslové zpracování potravin),

- v jejich urychleném rozkladu (jedy, léky, umělé přídatné látky do potravin),

- v jejich zvýšené spotřebě vlivem narůstající civilizační zátěže (nemoci, stres, kouření, alkohol).


Odkazy

Z okolí... seznam veganských, vegetariánských a dalších restaurací, čajoven, zdravých obchůdků, atd...

https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1rcPNzKU6Ynw12rfdnwdonZ6Ws10 


Výživové doplňky a byliny:

Herbář: www.vprz.me 

AlternaMedica: www.salviaparadise.cz/page.html?id=106 

Alternativní lékárna: www.belidis.cz/seznam_bylin.php 

AlternaMedica: www.alternamedica.cz 

Ženské domovy: www.otehotnet.cz 

Serafin: www.serafinbyliny.cz 

Čínská medicína: www.smer-zdravi.cz 

Patentní medicína: www.patentnimedicina.cz/cz/bylinne-produkty 

Krámek: www.zdravi-vitaminy-doplnky.cz 

PijuMate: www.pijumate.cz 

Houby: www.mycomedica.cz/poradna.html 


Farmáři a BIO potraviny:

Adresář farmářů: www.adresarfarmaru.cz 

Český farmář: www.ceskyfarmar.cz/farmar-region.php 

Adresář farmářů: www.adresarfarmaru.cz 

Kam pro BIO: www.kamprobio.cz 

FairTrade obchod: www.obchod.nazemi.cz 


Farmářské a řemeslné trhy:

Polabské a pojizerské: www.trhyfarmarske.cz 

Praha: www.farmarsketrziste.cz 

Praha: www.farmarske-trhy.cz

Řemeslné tržiště: www.webtrziste.cz 

Řemeslné Staročeské trhy Turnov www.starocesketrhy.cz 


Veganské a vegetariánské restaurace:

Vegmania: www.vegmania.cz/restaurace 

Soucitně: www.soucitne.cz/mapa-vegetarianskych-restauraci 

Zelená mapa: www.zelenamapa.cz 

Mraveniště: www.restaurace.mraveniste.cz 

Prague Stay: https://cz.prague-stay.com/lifestyle/kategorie/2-kam-v-praze-za-jidlem-a-pitim 

Grand Restaurant: www.grandrestaurant.cz/restaurace 


Veřejné komunitní zahrady:

ZAzemí Turnov: www.zazemi-turnov.cz 

Kokoza: www.kokoza.cz 


Kvásková mapa:

www.pecempecen.cz 

www.google.com/maps/d/viewer?mid=1k_eWdZHjIUvuiVuMM7MKzsrxMZ4&msa=0&ll=0%2C0&z=2 


Studánky, mlékomaty, ovocné stromy:

Studánky: www.estudanky.eu/mapa 

Mlékomaty: www.lidicky.cz/mlekomaty  

Mapa ovocných stromů veřejná: www.fruitmap.org 


BIO kosmetika a zelená domácnost:

https://www.biooo.cz 

https://www.botanicus.cz 

https://www.zelenadomacnost.com 

Inspirace

Lehce
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky